woensdag 3 september 2008

Fiets

We fietsen er op los, mijn vriendin en ik. Niet om te sporten, maar voor de beweging, en om gewoon lekker te genieten langs de IJssel of in het Fochteloërveen bij Appelscha. Een poosje geleden waren we toe aan paar goede nieuwe toerfietsen. In Kampen genoeg keus, dus togen we naar de eerste en beste fietsenwinkel.

Een jongeman, van een jaar of twintig, gekleed in een overall, kwam tevoorschijn vanachter een berg nieuwe fietsen. Op zijn neus droeg hij een wat forse moderne zwarte bril, die net iets teveel was van het goede. Hij moest en zou ons persé een peperdure fiets aansmeren met open kettingkast, 24 versnellingen en voorzien van de nieuwste snufjes. Want een fiets met “maar” zeven of acht versnellingen leverde toch wel een beperking op, aldus de “bril.”
Edoch, (een zeer oubollig woord moet ik toegeven, maar taalkundig is het wel lekker), het is voor mij al een hele aardverschuiving om van drie naar zeven te gaan. Ik word gek van al die keuzes, dus laat mij het maar lekker simpel houden. Zeven is voorlopig meer dan genoeg. En toen ik de “bril” probeerde duidelijk te maken dat ik zijn versnellingen niet wil, keek hij mij glazig aan alsof ik van een vreemde planeet kwam. Nu is dat misschien ook wel zo, maar wij besloten liever het pand te verlaten en op zoek te gaan naar een zaak waar ik minstens de indruk mag krijgen dat er wordt geluisterd naar onze wensen.

We vonden een winkeltje, niet groot maar met een verzorgde uitstraling. Een jong ondernemend echtpaar, met hart voor het vak, zwaaide de scepter. En…ze konden luisteren! We vonden er natuurlijk onze fietsen. Beige met wit, spiksplinternieuw, en nog eens een flinke korting want het waren al van die “oude” modelletjes van vorig jaar…Tja, wat zal ik ervan zeggen? Tegenwoordig wil iedereen alles nieuw, compact, plat en duur! Wat heerlijk dat onze tevredenheidsgraad een stuk lager ligt en we dus hard bezig zijn om slapend rijk te worden. Met dank, en een vette knipoog, aan het jonge fietsenechtpaar in Kampen.

Geen opmerkingen: