zondag 20 december 2009

Kopenhagen


De temperaturen mogen met niet meer dan 2 graden Celsius stijgen, en het staat de landen vrij de overeenkomst van Kopenhagen te aanvaarden en uit te voeren. De voltallige zitting heeft na dagenlang vergaderen, "kennis genomen van het akkoord". Vager kan het niet, zou ik zeggen.

Kopenhagen is voorbij, en het sneeuwt rustig door, alsof er nooit een conferentie is geweest.

Met veel vlaggen, drukte en medialawaai werd deze al weken geleden aangekondigd, en vervolgens verbaasd men zich met dezelfde ophef waarom een dergelijke "belangrijke" conferentie toch op zo’n fiasco uit heeft kunnen lopen.

Obama kwam nog even, en kon niet veel meer dan zijn goede wil tonen. Nee, natuurlijk niet, want een betere wereld organiséér je niet. Zeker niet in een dolgedraaide mondiale economie waarin we slechts ons zélf reuze belangrijk vinden. Een betere wereld ontstáát, heel misschien, door langdurige economische en/of maatschappelijke malaises.

De crisis had minstens tien jaar moeten duren, en misschien wel twintig. Dat is de enige manier om de CO2-uitstoot te verminderen, en onze planeet nog een kans te geven. Zuinigheid is niet het toverwoord, maar minder! Véél minder, met álles! Max Dendermonde omschreef het in 1954 op ironische wijze: "De wereld gaat aan vlijt ten onder."

En ik geloof dat het niet lang meer gaat duren...

Geen opmerkingen: