zaterdag 29 mei 2010

Breekpunt


Tijdens de debatten in de aanloop naar de verkiezingen laten politici zich verleiden door journalisten om uitspraken te doen over wat wel en wat geen breekpunt is. Lekker huwelijk zal dit worden, we zijn nog niet eens in ondertrouw!

En dan de toon waarop, en de inhoud waarmee, de debatten worden gevoerd. Het gaat alleen maar over geld, en dan vooral wat we als burger kwijtraken of juist niet kwijtraken. Maar is het wel wijs om de nadruk volledig op dit punt te leggen, en de setting van de debatten slechts hierop te baseren?

Een berekening maken op gezinsniveau kán bovendien helemaal niet. In de commentaren na de stemmingmakende televisie van het programma Netwerk, waarin Mark Rutte werd geconfronteerd met een huilende bijstandsmoeder, werd dit nog maar eens toegegeven.

Waar is het politiek charisma gebleven? Waar is de humor en de gezonde respectvolle toonzetting van politici onderling? Niemand praat meer over de problemen in de zorg en het onderwijs waarin iedereen het spoor volledig bijster is, en al het geld verdwijnt in nutteloze projecten en management.

Dit land heeft een leider nodig, die het mes durft te zetten in de publieke sector, die de leraar weer voor de klas laat staan, en de verpleegkundigen weer gewoon aan het bed zet.

Geen opmerkingen: