woensdag 5 mei 2010

Vrijheid


Ook al gaat het vandaag in nieuws over de festiviteiten rond Bevrijdingsdag, er móet blijkbaar nog weer eens gezegd worden dat er iemand de dodenherdenking van gisteren wreed heeft verstoord met zijn geschreeuw tijdens de twee minuten stilte.

Het móet nog maar eens weer worden aangehaald dat er gisteren ruim 65 gewonden waren, terwijl de NOS-reportage op dat moment gewoon verslag doet van het bevrijdingsfeest op de Dam in Amsterdam van vandaag. En er moet vooral nog even worden aangekaart dat er bovendien al een angstige sfeer hing vlak voor dat moment in die twee minuten stilte op 4 mei... En wie bepaald dat eigenlijk? Pure stemmingmakerij!

Sensatiezucht van de bovenste plank, gevoed door de media die hiermee duidelijk inspelen op het kijkerspubliek dat dit soort nieuwsfeiten natuurlijk graag op vreet. Want het is toch lekker om te kijken naar een wegstormende menigte tijdens dodenherdenking? En we scoren toch lekker als we dit in geuren in kleuren nog maar eens herhalen, en herhalen en herhalen?

Waarom kijken zoveel mensen naar GTST? Ik kijk zelf ook, dat geef ik ronduit toe, maar het is wel beangstigend dat zoveel mensen gevoed worden met dit spel waarin men er alleen maar er op is om de ander af te breken in plaats van te ondersteunen en lief te hebben. Haat elkander zoals je ook zelf gehaat wilt worden?

Leuk he, genieten van het leed van anderen! Wat heerlijk om steeds maar weer die auto van Karst T. tegen die naald aan te zien klappen! Geweldig bemoedigend, en opbouwend! Daar kun je wat mee!

TV-makers zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zich af moeten vragen wat voor zin dit heeft. Maar dat doen ze niet. Welnee, natuurlijk niet. Er moet geld worden verdiend, en dus maken we "lekkere" televisie met de mooiste beelden...

Bevrijdingsdag? Vrijheid?

Ik geloof niet dat we 65 jaar na dato, een steek zijn opgeschoten. Want echt vrij ben je niet als je smult van dit soort televisie...

Geen opmerkingen: