dinsdag 28 september 2010

Laatste blog op Hyves


Hyves...

Leuk voor wie het geweldig vindt om van iedereen alles en nog wat te weten, te roddelen, foto's te bekijken, getikt te worden of zelf te tikken, muziek te delen, grappen uit te wisselen, (vooral van die ranzige), zoveel mogelijk vrienden "scoren", en altijd te weten wanneer een ander uithangt en wat ie doet. Ik heb altijd gedacht, er mist nog wat in de piramide van Maslow...

Maslow? Voor wie hem niet kent, een kleine uiteenzetting.

Maslow stelde dat elk levend wezen dezelfde behoeftes nastreeft, en bouwt deze piramidegewijs op. Om je als mens gezond te kunnen ontwikkelen moet aan al deze behoeften, in volgorde van rangschikking, zijn voldaan:

1. De basis, (onderin de piramide), vormt onze lichamelijke en organische behoefte. Ons eten en drinken. Opvallend is dat Maslow hieronder ook seks klasseert en sport en comfort.

2. Dan volgt onze behoefte aan veiligheid en zekerheid, thuis, op je werk, of in je relatie.

3. Vervolgens is er de behoefte naar sociaal contact, en we zoeken dat in vriendschap, liefde en positief sociale relaties.

4. Daarna is er de behoefte aan waardering en erkenning, en hechten we belang aan status.

5. Als laatste volgt de behoefte aan zelfontplooiing.


En dan is er Hyves. Waar zit Hyves in de piramide?

Het meest simpele is natuurlijk om de "vriendensite" te plaatsen in onze behoefte naar sociaal contact. Dan ben je er gelijk vanaf. Maar schijn bedriegt, want in werkelijkheid ligt de zaak natuurlijk heel anders. Want de "vriendensite" voorziet natuurlijk helemaal niet in die vorm van vriendschap en sociaal contact, zoals Maslow dat bedoeld heeft. Sociale contacten voeg je niet toe met een muisklik, maar ontstaat midden in de beweging van het leven, op je werk, in de kroeg, thuis, bij de vereniging, of op straat. En in het echte leven is het ook niet gezond om altijd van elkaar te weten waar je uithangt op elk moment van de dag...

Wat drijft iemand op altijd maar te laten weten waar je bent en wat je doet? Want, is het niet een bijna ziekelijke drang om de hele wereld te laten weten dat je gisteren spruitjes hebt gegeten of verkouden bent geweest?

Vloeit dit gedrag niet voort uit onze behoefte naar de volgende stap in Maslow's piramide? De behoefte aan waardering en erkenning? En biedt Hyves dan uitkomst? Ik weet wel zeker van niet. En voor mensen die er gevoelig voor zijn kan Hyves zelfs een tegengesteld effect hebben. Want is het wel zo wijs om alles en iedereen te kunnen volgen op internet? Natuurlijk kiezen veel mensen, (vooral jongeren), er zelf voor, maar ik vraag mij af of je er gelukkiger van wordt.

En als je dan bedenkt dat er een paar miljoen jongeren op de site zitten en hun hele hebben en houden "delen" met anderen? Is dit wellicht een vorm van eenzaamheid? De zoektocht naar eigen waardering en erkenning, die ze in ieder geval hier nooit zullen vinden?

Maslow kan rustig ademhalen, (of liever gezegd, kon ademhalen), want hij is al 40 jaar dood. De piramide hoeft wat mij betreft niet worden aangepast, ik kan ook zónder Hyves...

”klik…”

Geen opmerkingen: