dinsdag 30 november 2010

De eerste dag van een lang weekend op Terschelling


Vrijdag, 19 november 2010

De dag is nog donker als we bepakt klaar staan. Het is slechts een handje vol kleding, schoeisel, en bijbehorende elementen die je nodig hebt.

Je hoeft niet op de klok te kijken als Bert, mijn zwager, voor komt toeteren want dan is het exact half acht. Daar kun je van op aan. In de warme auto zoeven we via de A-nog wat richting het noorden zomaar Friesland in. Want daar moet je doorheen als je Harlingen wilt bereiken.

Het is gezellig en we keutelen wat in de auto over alles en nog wat. Dat ding rijdt als een tierelier, en voor dat we het weten rijden we langs de waddendijk richting de haven. Het is er stil, en een handjevol mensen is hetzelfde als ons van plan en maakt zich op om de oversteek te wagen.

We zijn een uur te vroeg, maar dat vinden we lekker en we vermaken ons met koffie in een warme gelegenheid met Friese "bedientaarten..."

Een half uur later draait de auto in de rij, op aanwijzingen van de mannen der rederij Doeksen, de container in. We worden een niveau naar boven gestuurd en we staan plotseling stil tussen het andere ijzer, gevangen als sardientjes in een blik.

Gelukkig mogen we eruit, en het is zelfs verboden om te blijven zitten. Alleen beren mogen blijven. En dat willen ze ook graag, want ze zijn bang van meeuwen, denken we. Maar met beren weet je het nooit...

Voorin, op het parterredek, is het mooiste plekje. Daar kun je mooi naar buiten kijken en we zitten vlakbij de bar. Voor Berenburg is het nog te vroeg, dus doen we koffie...

De dag is blauw, en ondanks de lichte nevel probeert de zon haar krachten uit. De zee fluistert als we los zijn, en de boot trilt. Ik ga met Bert het bovendeks op, en het gevaarte draait volledig om zijn as om de haven uit te kunnen. De zware 2000pk-boegschroeven kolken het water op, en Harlingen schuift langs ons heen en verdwijnt langzaam in de waternevel van de morgen.

We keren terug bij Janny en Ine, en genieten van het gezellige kroegeffect van de overvolle kajuit. Bijna twee uur varen we, en het afgaand water ontluistert de geheimen van het wad. Zand, water, wind en meeuwen spelen met elkaar in een waterige af en toe ook felle ochtendzon.

Een lichtkogel gaat, en nog een, en een boot van de reddingmaatschappij scheurt langs ons heen, maar we stellen vast dat het gaat om een oefening van de Zeevaartschool op Terschelling.

We liggen vast en Bert draait de auto het eiland op richting de Walvis, een gezellige strandtent, waar we een lichte lunch gebruiken. Uitkijkend op het "Groene Strand", zoals dat heet, drinken we wat we drinken moeten en eten we soep en brood. Het maakt het allemaal nog lekkerder in de sfeer van dit intieme zeerestaurant met veranda.

We sluipen daarna een duin op, en genieten van het uitzicht over het brede strand en het eb. Honden dwarrelen er rond en evenzo ook hun bazen. Het is niet Nederland hier, het is Terschelling.

Het is tijd om onze stulpje te gaan opzoeken in Formerum, en de "Leon" van Bert rijdt acht kilometer richting het oosten. We zijn verrast als we aankomen, een hartelijke ontvangst, een supernet huis, alles als nieuw, schoon, en functioneel ingericht. We verdelen de slaapkamers, en geven alles een plekje wat een plek moet hebben. Dat gaat zo in een weekendhuis, je moet niet misgrijpen, en dat vinden we allemaal...

We gaan op onderzoek en verkennen de omgeving, te voet. De winkel, de molen en de huisjes van Haantjes. Het zijn allemaal afstanden van niks en het mag nauwelijks die naam hebben. Maar de zee trekt en kan onze nieuwsgierigheid niet langer bedwingen, dus we rijden naar het badstrand van Formerum. "Badstrand" wekt de suggestie dat het crowded is, maar we zitten in november, en het minimale publiek wat hier nu komt valt niet onder toerisme, maar liefhebbers van de natuur...

Het is bijzonder windstil vanmiddag en Ine merkt op dat zelfs het helmgras niet wuift. Als we het strand oplopen, zien we de zee rollen. Het lijkt wel storm daar, maar het is windstil. Een verrassende ervaring die ik nog niet eerder heb gezien aan de kust van Nederland. Ook het geluid van de golven is nog ver weg, en verschuilt zich nog achter het brede strand van Formerum.

Een handjevol mensen slentert over de immense vlaktes. We laten de zee de zee, en met de ruimte nog onder ons schedeldak lopen we terug via het leegstaande voormalig hotel dat al minstens tien jaar niet wordt gebruikt. Het ziet er uit als een kraakpand.

Veel interessanter worden de loopgraven door de duinen even verderop. We nemen er een kijkje en de oude bunkers uit de oorlog doen nu dienst als ingegraven bungalows die je kunt huren. Alles is er, volgens de verhalen van eilanders. Gas, licht, water, en zelfs internet. Het is er geheimzinnig en we laten de sfeer op ons inwerken.

Terug naar de Adeelen, onze riante stek, en Janny maakt kippensla. Je blijft ervan eten. De beren kunnen hun eilandgevoel weer niet op en zijn er stil van, maar dat ook een andere reden hebben. Morgen komt de Sint op het eiland en die mogen ze niet, denken we...

De avond gaat met spelletjes uit de oude doos, scrabbel, tangram, en halma. Daarna televisie, lekker hangen en uitbuiken. De zeelucht maakt loom, vermoeid maar ook uitgerust. We hoeven alleen maar onze ogen dicht te doen en de wereld is verdwenen in een eeuwig lijkend durende roes...

Het is november op Terschelling, de avond gaat slapen en wij laten ons gewillig meevoeren in de stilte van de donkere eilandnacht...

Geen opmerkingen: