zaterdag 11 december 2010

Liefde


Een van de meest besproken onderwerpen is de liefde.

Ook het meest bejubelt of gehaat. Liefde heelt, en liefde maakt kapot, en liefde is er of is er niet.

Wat is liefde? Het onbesproken, niet te verwoorden gevoel van een chemie tussen levende organismen? Waar komt het vandaan, en wie heeft het verzonnen?

Of is het gewoon ontstaan ergens tussen het allereerste begin en de wereld van vandaag? Wat is het doel, waarom kan het zo mooi zijn en waarom doet het zo’n pijn? Wat is de mystiek of is die er juist helemaal niet?

We leven met de liefde, iedereen op eigen wijze, iedereen met eigen geheimen, eigen verlangens, eigen pijn of hartstochtelijk verdriet. Soms verscheurd door tweestrijd, en verdoofd door een heimelijk dilemma.

Een verhaal vertelt ons dat er een kind geboren is in een kribbe, dat belangrijk is voor de wereld? Ik ben er mee opgegroeid, ingegoten met de paplepel, en doordrongen van een waarheid die mijn eigen waarheid is geworden. Maar hoe verder de klok tikt, hoe minder ik er van begrijp.

En stel nou dat alles is verzonnen, en de geschiedenis flink op de loop is gegaan met verhalen van toen, van een Jezus figuur die wonderen deed? De zoon van God, gekomen op aarde, die hier dertig jaar heeft rond gelopen en toen weer als schuldoffer is afgeslacht voor de wereld?

Wat als het nou allemaal eens niet waar is? Ieder mens gelooft ergens in, religieus of niet. Ook ik, maar twijfel ook vaak. Gelukkig maar, anders had ik ook niets aan mijn geloofstegenhanger, want er is geen geloof zonder twijfel, zoals ook twijfel niet kan bestaan zonder geloof.

De wereld is in barensnood. Positivo’s winnen terrein en realisten worden weg gewuifd door dromers die het geluk zoeken in uiterlijke schijn en waarheden, zoekend naar hun diepste ik.

En ik? Ik kan niet anders dan geloven, want dat is duizend keer sterker dan zeker weten, en voel ik mij geborgen als de zekerheden pijn gaan doen. Dan weet ik mij gedragen door een waarheid die doet leven, en verdriet dat onderdeel wordt van mijn geluk...

1 opmerking:

sylvia zei

Mooi geschreven en zo waar....!