zaterdag 31 december 2011

De melkbus


Carbidschieten, dat is Kampen tijdens de jaarwisseling.

Knallen als kanonschoten, overal, of het nou nieuwbouw is of in de stad of ergens op een veldje, overal hoor je de donderende melkbussen.

Ik heb het natuurlijk vaak kunnen zien, en geniet altijd van deze spectaculaire eindejaarsfolklore. Maar nog nooit heb ik zelf zo'n ding aangestoken, of sterker nog er gewoon bovenop zitten.

We stonden met de buren even buiten in de vooravond te kijken naar het vuurwerk in de straat. Totdat twee vrienden van een buurman twee melkbussen midden op straat neerlegden, het witte goedje erin, en een beetje water. De deksels die waren uitgerust met een flinke natte lap er aan, werden er zorgvuldig stevig opgestampt. Vlammetje er bij en, boemmmm!!

Geweldig, wat een kanonschoten!

"Wil jij ook eens proberen?", vroeg een van de jongens aan mijn vriendin. "Dankje de koekoek, ik niet..." zei ze, bijna verontwaardigd en met een laconieke grijns.

Maar mijn buurman en ik wilden wel. Busjes gevuld, deksel erop en ik vleide me neer met de melkbus stevig tussen mijn benen geklemd, de hakken er haaks op voor de tegendruk.

Ik kreeg een aansteker in mijn handen gedrukt en keek es naar de buurman. Die was er klaar voor, en ik stak het ding aan bij het gaatje onderin de bus. Boemmmmm!!!!

En toen hoorde ik even niets meer...

Geweldig, wat een ervaring! Tja, als je het niet gewend bent, is dit wel een klein feestje natuurlijk.

Oudejaarsdag, een dag om gekke dingen te doen...!

Geen opmerkingen: