vrijdag 14 maart 2014

Eten is emotie...


Ja, eten is emotie. Want, kom je aan eten dan kom je aan één van onze primaire levensbehoeftes. Sterker nog,  het is onze belangrijkste levensbehoefte! En dat eten ook emotie is, dat merk je aan de toon in de discussies die plaats vinden als het gaat over eten, en dus over eetgewóóntes. Want, wee je gebeente als je de vette hap van je buurman veroordeelt, en de zak chips op de bank bij tante Annie. En, de vetkwabben van oom Arie kun je maar beter helemáál met rust laten!

In de piramide van Maslov, waar voeding aan de basis ligt, wordt deze primaire behoefte als volgt omschreven: Organische of lichamelijke behoeften houden verband met de homeostase van het organisme en het lichamelijk evenwicht. Hieronder vallen onder meer behoefte aan slaap, voedsel, drinken en het uitscheiden van ontlasting.

Zonder eten ga je dus gegarandeerd dood.  Op een keer gaan we natuurlijk allemáál dood, maar als je niet eet kun je er vergif op innemen dat je héél gauw aan de beurt bent. Vergif? Een ondeugende woordspeling met een serieuze ondertoon? Lees maar gewoon verder, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan…

Eten, vergif, bloed? Zeg, waar gaat dit eigenlijk over?

Het heeft allemaal met voedsel te maken. Voedsel en voeding, niet met eten dus. Want het eten van tegenwoordig is niet meer dan een commercieel samengesteld product van chemicaliën, ongezonde vetten, kleurstoffen, smaakstoffen, reukstoffen, en emulgatoren. Gewoon vergif dus, niet goed voor ons! En als je geluk hebt dan ontdek je ergens nog een restant voeding, met de oorspronkelijke bouwstoffen, vitaminen en mineralen. Zwaar overdreven dit? Nee, zeker niet. Sterker nog, het is de onverbiddelijk pijnlijke waarheid van onze moderne westerse consumptiemaatschappij.

Ik ben gevallen voor het planten eten. Maar, waarom? Omdat ik denk dat het goed voor me is. Goed voor mij, maar ook voor de dieren en het milieu. Ik vind het leuk om te koken, nieuwe recepten te proberen, om te onderzoeken wat ik graag wil eten, maar ook wat ik beslist niet meer zal eten. En het is best wennen hoor in het begin, om te zoeken naar voedsel wat je wél wilt eten. Want, ook al is er een te kust en te keur aan recepten, voedsel zonder toevoegingen, en dan ook nog plantaardig, ligt niet zomaar voor het grijpen. Maar het is een uitdaging, een sport, en het geeft mij super veel voldoening, en vooral gezonde energie!

Gisteren ben ik zelfs gestopt met de medicatie voor bloeddruk en cholesterol. Weg ermee, niet meer nodig, omdat andere inzichten mij overtuigd hebben dat de basis van een goede gezondheid niet afhangt van medicijnen maar slechts van een gezond en goed uitgebalanceerd voedingspatroon met de juiste verhoudingen en eventuele supplementen.

Voor een normale regulering van mijn bloeddruk heb ik slechts een combinatie nodig van de juiste hoeveelheid vitamines, niet meer en niet minder! En wat het cholesterol betreft heb ik daar uitvoerig over geschreven in mijn vorige blog. Cholesteról is niet het probleem, maar simpel het tekort aan vitamine C! Gewoon veel sinaasappels eten dus! Spijtig voor de huisartsen en farmaceuten, maar het is niet anders…

Maar met planten eten zijn we er nog niet. Tenminste als ik zo de bevindingen bestudeer van dr. Gábor Lankei, dan halen we onze dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen, door de voortschrijdende (bodem) vervuiling en kunstmeststoffen, niet meer uit ons voedsel en zullen we massaal aan supplementen moeten geloven.

Zijn theorie is dat, hoe meer gif we binnen krijgen via ons voedsel door vervuiling, hoe meer tegengif we paraat moeten hebben om die troep weer uit ons lichaam te krijgen. En dan red je het niet meer met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van het voedingscentrum.

Maar, ik wil er nog niet écht aan. Deze supplementen zijn niet goedkoop, en ook de risico’s worden verschillend uitgelegd, hoewel dr. Lankei genoeg bewijs heeft verzameld dat ze volledig ongevaarlijk zijn. Het teveel aan vitamines die oplosbaar zijn in water, plas je gewoon weer uit. En het bewijs voor de schadelijkheid van de in lichaamsvet oplosbare vitamines is nooit geleverd.

Maar natuurlijk is er ook voor deze supplementen ook alweer commercie ontstaan en maakt de reclame-industrie er alweer dankbaar gebruik van. Kijk dus uit wat je koopt, want het heeft weinig zin als je je lichaam volpropt met vitamines, als deze vergezeld gaan van de nodige giftige chemische toevoegingen.

Ik ben daar dus nog niet over uit, maar volg de ontwikkelingen nauwlettend op dit gebied, en ben ik de eerste die de vlag uit hangt als deze preparaten in het verzekeringspakket komen.

Ik zei het al, voedsel is emotie. Het is geen kwestie van het volgen van het zoveelste dieet, maar een gezond voedselpatroon vergt zorg, aandacht en onderzoek op veel terreinen. En misschien nog wel het meest in je zelf…

Ik wens iedereen die deze uitdaging aan is gegaan gezonde inzichten en prachtige nieuwe ontdekkingen.

Maar vooral ook, een gezond en schoon lichaam!

Geen opmerkingen: