dinsdag 29 april 2014

Speltbrood

Feiten en aannames vliegen de laatste maanden over de tafel als het gaat om voeding.

Nu weer de onzin die verspreid wordt door het Voedingscentrum over speltbrood. Speltbrood zou niet gezonder zijn dan tarwebrood.

Het Voedingscentrum, dat niet meer is dan een vooruitgeschoven post van het ministerie van Volksgezondheid, communiceert voor de zoveelste keer haar eigen mening in plaats van met een objectief advies te komen. Maar daar zit een theorie achter.

Spelt is familie van de tarwe, maar veel minder gemanipuleerd en bewerkt. Tarwe is zogezegd “doorgefokt” voor de commercie, en bij spelt is dat nog niet het geval. Bovendien blijkt, uit onderzoek van Wageningen University, dat de “gepimpte” tarwe van tegenwoordig aanzienlijk minder voedingsstoffen bevat dan vijftig jaar geleden.

En het Voedingscentrum laat het wel uit haar hoofd om dit te gaan onderkennen, want dan ploft hun hele imperium uit elkaar, en kunnen ze de schijf van vijf, en hun geloofwaardigheid, (althans wat er nog van over is), wel opdoeken. De laatste vijftig jaar zijn ook de voedingsstoffen in groente en fruit drastisch geslonken, en liggen hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zwaar onder vuur bij voedingsexperts.

Gebruik dus gewoon je eigen gezond verstand, en maak eerlijke keuzes als het gaat om gezonde voeding. Hoe minder gemanipuleerd, hoe beter.

Logisch toch?

Geen opmerkingen: