dinsdag 27 mei 2014

Zwartboek UWV

En toen zat ik opeens vanmiddag in de auto om samen met een verslaggever van de Stentor, en nog zeven andere gedelegeerden, het Zwartboek UWV aan te bieden aan de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken in Den Haag. 

Het UWV, dat de laatste maanden behoorlijk veel media-aandacht krijgt door de agressieve wijze waarop de organisatie haar klanten benaderd en gebruikt maakt van bijna vooroorlogse methodes om haar fraudebeleid uit te voeren. Zo’n 450 reacties van gedupeerde  UWV-“klanten”, zijn verzameld in dit Zwartboek, op initiatief van de Stentor. 

Het regende flink, onderweg naar Den Haag, en bijna leek het er nog op dat we door files te laat zouden komen, maar om even over enen vanmiddag vervoegden we ons bij de delegatie die al stond te wachten bij het gebouw van de Tweede Kamer. 

Eerst de nodige beveiligingsrituelen, (scans, poortjes, identificatie), en daarna konden we doorlopen de hal in. Enkele momenten later kwamen zes afgevaardigden van de Kamercommissie de Statenpassage binnenwandelen, en werd het Zwartboek aangeboden door de Stentor aan de voorzitter, mevrouw van der Burg van de VVD. 

Voor het officiĆ«le gedeelte was slechts een kwartier vrijgemaakt, maar er was uitgebreid gelegenheid om daarna met Kamerleden van gedachten te wisselen, en daar namen ze dan ook, tegen mijn  verwachting in, uitgebreid de tijd voor. 

Nee, ik ben niet meegegaan als gedupeerde maar ik heb wel degelijk een beeld gekregen van de manier waarop het UWV haar taken uitvoert, en communiceert naar haar klanten. Vanaf vorig jaar oktober heb ik er zelf ervaring mee, maar de honderden schrijnende gevallen in het Zwartboek liegen er niet om. 

Juist gisteren heeft minister Asscher, in een brief aan de Kamer, meegedeeld dat hij zijn huidig ingezette fraudebeleid ongewijzigd zal laten. Zal het dan allemaal niets helpen? 

Nee, daar ga je niet van uit, anders hoef je niet met een delegatie een petitie aan te bieden. En wellicht kan een kleine rimpeling een iets grotere golf veroorzaken, als je de juiste toon treft, de juiste mensen, en de juiste sfeer. En wie weet begint er dan toch nog iets te bewegen daar in Den Haag… 

Misschien mag ik dan toch een heel klein beetje trots zijn? 


   

Geen opmerkingen: