dinsdag 13 mei 2014

Medicatie, of gewoon gezond eten?

Vol verwachting klopt mijn hart. Nou ja, het is geen Sinterklaas, en ik ben ook geen zes meer…

Maar toch ging ik vanmorgen, enigszins met verwachting, naar de huisarts voor de bloeduitslag, en bloeddruk.

Ruim drie maanden geleden nam ik het besluit om alleen maar plantaardig te gaan eten.

Los van alle “wijsheden” van de voedingsmagnaten, planteneters, vitaminedeskundigen, doktoren, voedselzandlopers, voedselbiologen en wat je allemaal niet aantreft onder de dames en heren die met prachtige verhalen en feiten willen imponeren, voel ik me gewoon uitstekend. Ik wil niet anders meer, en het beste bewijs is eigen ervaring…

Ik voel me energieker dan ooit, ik ben kilo’s afgevallen en mijn huid is schoner. Er is op het gebied van plantaardig voedsel genoeg variatie, en we hebben een heerlijk gevulde keuken met o.a. kruiden, rijst, pasta’s, noten, groente, fruit, zaden, gember, paddenstoelen en zelfs edelgist.

Edelgist? Ja, een alternatief voor kaas. Je koopt het in een bus, en je kunt het over je macaroni of je pizza te strooien, of je maakt er een lekker sausje van.

Maar daar gaat het nu niet over, vanmorgen ging ik dus naar de huisarts. Ruim twee maanden geleden stopte ik, uiteraard in overleg met de goede man, met de medicatie voor bloeddruk en cholesterol. Na alles wat er gezegd, en gepubliceerd is over cholesterol, wilde ik proef op de som nemen, en mijzelf overtuigen over het nut, of de onzin, van simvastatines, (cholesterolverlagende middelen).

Ik had zélf het risico, zo sprak de arts…en dat nam ik!

Omdat er, in mijn geval, slechts een preventieve grondslag ligt aan het gebruik van dit medicijn, en ik overtuigd was van de zelfregulerende werking van natuurlijke, gezonde voeding twijfelde ik geen moment en stond ik braaf een paar maanden geleden bij de apotheek om de doosjes met chemicaliën netjes in te leveren.

Weg ermee! En ik kan je vertellen, dat voelde goed.

Maar nu de proef op de som bij de assistentes. Een ‘meisje’ van zestien ontving me, en werd ondersteund door een iets oudere jonge dame, die op de achtergrond een wakend oog verzorgde. Ze liep stage, vertelde ze me, toen ik er tijdens mijn bezoek belangstellend naar vroeg.

“U heeft een verhoogd cholesterol…” Oeps, dat had ik niet verwacht! Maar toen ik vroeg naar de waardes daalde mijn hartslag weer, en haalde ik opgelucht adem. Van 5,7, in november vorig jaar,  naar 5,9 nu…

“Toch knap gedaan toch?” Ik probeerde de andere assistente te overtuigen, en dat lukte.

Cholesterolverlagers? Die hebben dus gewoon geen effect, naar het lijkt. Een dergelijk minimaal verschil is te verwaarlozen, en ik bereik dus hetzelfde resultaat zónder die chemische troep,  maar wél met simpelweg gezonder eten. Eureka! Rare jongens, die artsen…

Voordat ik nu alles en iedereen over me heen krijg over onverantwoord medicijngebruik, en al of niet bewezen waarheden over de effecten van gezonde voeding,  ligt het bewijs enkel en alleen dus gewoon bij mijn eigen ervaringen!


Tja, en wetenschappers, medici en voedingsdeskundigen zijn ook maar gewoon mensen, net als jij en ik…

Geen opmerkingen: