zondag 1 juni 2014

Armoede

Het is slecht gesteld met de “armoede” in Nederland, maar wat is armoede?

Als ik het moet geloven dan bepalen twee instanties in Nederland of je arm bent of niet, het CBS en het SCP. Ze hanteren ongeveer de bijstandsnorm als enig uitgangspunt, draaien een rapportje uit en geven ruim een half miljoen gezinnen het predicaat:  “arm”, als ze beneden deze norm zitten.

Het eerste wat ik mij dan afvraag is, hoe je beneden deze norm terecht komt? Elke fatsoenlijke Nederlander ontvangt toch minstens bijstand?

En het tweede punt is, hoe gaat elk gezin afzonderlijk om met hun maandelijkse lasten, en hoe zit het met hun uitgavenpatroon? Er is bovendien niet gekeken naar spaartegoeden, en eventueel ander eigen vermogen.  

Ook is er geen rekening gehouden met, in een aantal gevallen, een veel te hoge hypotheek in verhouding met het onderpand. Ook toeslagen en (huur)subsidies, belastingvoordelen, collectiviteitkortingen bij verzekeraars zijn niet meegenomen.

Ik wil het probleem heus niet bagatelliseren, en met alle respect voor de minder bedeelden in de samenleving, maar ik geloof echt niet dat er ruim een half miljoen gezinnen in Nederland met een dekentje op schoot de winter doorbrengen.


Geen opmerkingen: