zaterdag 19 juli 2014

Gaan veganisten óók naar de hemel?

“Het meest verdrietige vind ik als voedingsgoeroes hun totale gezinsleven verheerlijken in filmpjes op FB, en zelf ook nog geloven dat dit het resultaat is van hun geweldige gezonde lifestyle. Maar volgens mij zitten mensen met overgewicht, te weinig energie, eetverslaving, hartklachten, of zelfs kanker helemaal niet te wachten op deze familysoaps! ”

Wat is er aan de hand in voedingsland? Websites schieten als paddenstoelen uit de grond, en er wordt wat afgelogen en gesuggereerd over voeding. En kom je dan ook nog toevallig in een discussie terecht op Facebook, of LinkedIn, dan lijkt het wel of je de meest goddeloze dingen roept als je genuanceerde en netjes geformuleerde kritiek hebt op de voedingsfanaten, vooral als ze veganist zijn, of iets wat er op lijkt. Nee, kritiek past niet in de denkwereld van idealisten en dromers. Het is hún droom, en daar blijf je af. Pas op hoor!

Gisteren fietste ik wat melancholisch naar de stad om mijn cholesterol te laten meten bij de Nationale Cholesteroltest. Niet dat ik dat nou zo hard nodig vond, want ik neem dat hele cholesterolgedoe met een flinke korrel Keltisch zeezout. Als je al medicijnen krijgt aangesmeerd omdat je cholesterolgehalte ook maar iets boven de vijf zit, dan kan heel Nederland wel aan de simvastatines. Bovendien is cholesterol gezonder dan wij allemaal denken. Ik schreef er een poosje geleden nog een blog over. (http://www.wimstolk.blogspot.nl/2014/03/cholesterol-we-kunnen-geen-dag-zonder.html)

Nee, ik was gewoon nieuwsgierig omdat ik al bijna een half jaar bijna volledig plantaardig eet, en drie maanden geleden gestopt ben met medicijnen tegen te hoog cholesterol. Enigszins verrast was ik toen het metertje 4,04 aanwees. Begin dit jaar was het nog 5,9 en was het twee jaar geleden 7,9!

Zou Boele dan toch gelijk hebben? Ik bedoel Boele Ytsma, die met zijn bedrijf de Planteneter mensen probeert te overtuigen om plantaardig te gaan eten. Nee, ik denk het niet. Maar, je cholesterol dan?
Ja, wacht eens eventjes, cholesterol is helemaal niet zo slecht en bovendien kan het nooit gezond zijn om met 90% koolhydraten en 10% vet je lichaam gezond te voeden, zoals Boele  beweert.

 Ik weet nog goed dat hij verschrikkelijk boos werd op een artikel van Tim Noakes die het tegendeel beweert: veel vet, weinig koolhydraten. Een beetje kinderachtig om boos te worden en bovendien slecht voor je gezondheid…en dat voor een gezondheidsgoeroe! Maar misschien verklaart dit wel alles…

Ik nam afscheid van de cholesteroldames. Ze hadden overigens geen enkele aandacht en interesse in een gesprek over voeding, en toen ik thuis het witte plastic zakje opende waar nog een kleine attentie zat werd ik voor de zoveelste keer bevestigd dat wederom alles om geld draait, zelfs bij de Nationale Cholesteroltest. Een klein boekje over margarine kwam uit het zakje, met op de eerste pagina als blikvanger de volgende zin: “Welkom in de wereld van margarine, het Unilever Nutrition Team”. Alweer die verrekte kut-Becel! Niet de gezondheid van mensen staat centraal, maar de koersen van Unilever op de geldmarkt!

Ik gooi het boekje bij het oud papier, klap daarna mijn laptop open, en klik FB aan:

Boele in Amerika, Boele onder de douche, Boele op de bank naast zijn geliefde, Boele op de fiets, Boele in Tsjechië, Boele naar de winkel, Boele ruimt zijn boodschappen op, Boele voor zijn klasjes, Boele achter de webcam, Boele in bed, Boele eet een kliekje, Boele de planteneter, en bijna elke video begint met zijn oervervelende groene smoothie…, mag ik even een teiltje?

Ik volg de discussies op internet die vervelende persoonlijke hatelijkheden over en weer gaan vertonen. Gezonde en eerlijke kritieken worden weggewuifd door ongenuanceerde fundamentalisten die hun gelijk willen halen op voedingsgebied, en mijn gedachten dwalen weer af...

Hoe zou het toch komen dat een milieuactivist een onschuldig politicus neerschiet? Folkert van der G is doodgewoon, na twaalf jaar, alweer vrij. En dan heeft hij ook nog het lef om te blijven drammen over zijn vrijheidsbeperkende maatregelen?

Hoe zou het toch komen dat "voedingsactivisten", (veelal uit veganistische hoek), zo agressief reageren als ze kritiek krijgen op hun extremisme en leugens? Welnu, dit heeft helemaal niets meer te maken met hun idealen, of komt het misschien juist dankzíj hun te ver doorgeschoten idealen?

Maar het onderwerp voeding heeft er niets meer mee te maken, en staat er eigenlijk volkomen los van. Want ook al hadden deze mensen hun visie uitgedragen voor de nieuwste mode, de beste pingpongballen, of het welzijn van de gele blauwbekkanarie in de binnenlanden van Zuid-Afrika, dan had je dezelfde discussie, en precies dezelfde irritante uitspraken kunnen verwachten. Deze mensen zijn ziek, en hebben ergens vroeger waarschijnlijk iets gemist...

Want het gaat namelijk helemaal niet meer om voeding, en al helemáál niet meer over gezondheid maar om hun eigen gelijk! Met deze mensen is totaal geen discussie te voeren en zou het beste zijn om ze dus gewoon te negeren, op het moment dat je voor jezelf geen toegevoegde waarde meer ziet in deze dialogen, of je zelfs gaat ergeren.

Ik ben al lang uit verschillende groepen gestapt omdat de toon mij niet aanspreekt. Hier en daar ben ik nog wel eens in discussie, maar ik bepaal zelf hoever ik wil gaan en wanneer mijn grens is bereikt. En ik heb zelfs het contact met een aantal mensen gewoon verbroken!

Terug naar mijn eigen planten-eet-avontuur. Ik ben gelukkig de laatste maanden geprikkeld door andere zienswijzen van echte voedingsspecialisten die er ook voor zijn opgeleid, en daarom ook recht hebben van spreken. En als ze mijn taal spreken, hun toon mij aanstaat, en ook nog humor hebben, dan heb ik daar meer vertrouwen in dan alle kwakzalvers bij elkaar op dit gebied.

Maar vooral luister ik naar mijn eigen lichaam. Ik voel me goed maar er ontbreekt iets, en ik weet nog niet goed wat. Ik heb het idee dat ik bouwstoffen mis, zoals eiwitten en  vetten. Maar met behulp van een diëtist zal ik vast wel verder komen denk ik.

Nee, dat pure plantengedoe, dat heb ik wel gezien. Ik geloof best wel aan meer groente en fruit, granen en peulvruchten, maar ik geniet ook weer gewoon van een heerlijk verantwoord visje. Ik weet in de regio een goede biologische slager, waar ik na de vakantie eens zal gaan kijken met mijn vriendin. Potdomme, een beetje dierlijk vet erbij kan helemaal geen kwaad!

Lieve mensen, denk alsjeblieft gewoon aan je zelf, en dan herhaal ik maar weer eens de allesomvattende uitspraken van natuurvoedingsdeskundige Liesbeth Oerlemans. Eet gevarieerd, niet teveel, en zoveel mogelijk onbewerkt, maar denk vooral na!

Met deze uitspraken haal je alle extremistische voedingsinvalhoeken gewoon heerlijk onderuit, en mag je je vrij voelen om datgene te doen wat jou goed lijkt! Extremisten die zich blind staren op hun idealen kunnen niet meer logisch nadenken, al doen ze zich soms wel zo voor, en die strijd moet je niet meer willen aangaan...

En ja, ook veganisten komen in de hemel, al kun je ze op één hand tellen…

Geen opmerkingen: