zondag 6 juli 2014

"Politieke correctheid"

Een bijzonder scherp artikel van Loes Reijmer afgelopen zaterdag in de Volkskrant, waarin zij haarscherp haar visie geeft over “politieke correctheid” in de laatste decennia.

Er is weliswaar een ander politiek klimaat gaan heersen na Pim Fortuyn, (alles mocht gezegd worden). Maar het lijkt er op dat we nu weer terug zijn bij af, wat betreft “Haagse correctheid”.

Die correctheid leek gelukkig even verdwenen, kort na de opkomst van Fortuyn, maar keerde snel terug in Haagse kringen. En dit is nu precies waar randfiguren zoals Geert Wilders zijn pijlen op richtte. Zéggen wat je denkt mocht in één keer maar “politieke correctheid” werd juist versterkt hierdoor: “We” zijn toch tolerant?

Ja, denk je dat nu echt? Nederland is vérre van tolerant, maar dat hoef ik hier niet uit te leggen, dat zie je gewoon op straat en in de kroeg. De Zwarte Piet discussie laait weer op, nota bene midden in de zomer.

Rutte is “politiek correct”, en verwijst “netjes” de discussie naar de samenleving. Maar wat hij werkelijk bedoeld is: “Rot op met je discussie over Zwarte Piet, en blijf van onze tradities af.

Het wordt tijd voor een neo-Fortuynisme, maar dan wel zónder die misleidende politieke correctheid…

Geen opmerkingen: