woensdag 26 maart 2014

Gij zult gezond eten...

Eindelijk, na ruim acht weken keert de rust weer.

Want, nadat ik besloten had het pad der planteneters te gaan bewandelen volgde er een tijd van studie, onderzoek, lezen, communiceren, praten, eten, ánders eten, maar vooral gezónder eten.

De afgelopen tijd vlogen de calorieën, de vitamines, de mineralen, de koolhydraten, de vetten, de soja, de bananen, en de groene smoothies mij om de oren.

Voor- en tegenstanders van diverse platformen en gezondheidsorganisaties op internet verdedigen hun standpunten, vaak met een gepassioneerde  gedrevenheid maar soms ook koelbloedig hard, en zelfs ongenuanceerd. Het lijkt soms wel bijna religieus want, wie heeft nu eigenlijk het ideale voedselprogramma, het ware geloof?

Ik heb van alles de revue zien passeren. Een breed scala aan producten, adviezen, en wijsheden. Producten die goed voor ons zijn, en producten die juist slécht zijn. En soms zijn de producten, die goed voor ons zouden moeten zijn, alleen maar goed voor degene die ze aanprijzen, met de nadruk op “prijs”, als je begrijpt wat ik bedoel. Van de kleine handelaar tot de grootste voedselmagnaten op deze aardkloot.

Maar wat moest ik daar nu allemaal mee? Laat ik één ding voorop stellen, ik heb nooit getwijfeld aan mijn eigen ingeslagen weg. En dat brengt mij eigenlijk bij een basiskeuze die ik acht weken geleden heb mogen doen nadat ik op het pad ben gezet door de Planteneter, het internetbedrijf van Boele Ytsma.

En misschien was ik helemaal niet nieuwsgierig geworden, als ik Boele niet had gekend uit een vorig leven, want hoe wordt een theoloog opeens planteneter, en maakt hij daar ook nog eens zijn bedrijf van? Ik las zijn blogs, en kreeg zijn eerste mails na mijn inschrijving, én een gratis basiscursus. Ik ben Nederlander, dus ik hou van gratis!

En hoe het precies bij mij werkte dat weet ik niet meer, maar opeens werd ik gegrepen door granen, fruit, groente, maar vooral door alles wat terug gaat naar de basis van ons voedsel, de aarde!
Ik ben sowieso al niet van deze wereld anno 2014, dus ik voelde mijn genen behoorlijk kriebelen.

Daarna gingen de eerste dagen in een stroomversnelling. Er kwam fruit en groente, nee, niet één of twéé sinaasappeltjes extra, maar kilo’s werden er aangesleept. Het aanrecht begon er feestelijk en kleurrijk uit te zien, en wérd een feest. Elke dag nieuwe recepten, elke dag nieuwe inzichten, elke dag nieuwe informatie, en bijna elke dag samen in de keuken, vooral genieten dus!

Maar toch, kritisch als ik ben, kwamen er ook vragen. En dat begon met een bezoek aan de huisarts, die ik simpelweg op de hoogte wilde stellen van mijn nieuwe lifestyle, en ook omdat ik, op Boeles advies, een nulmeting wilde hebben van mijn bloedwaardes.

Toen ik vertelde dat ik veganist was geworden leek het alsof hij schrok maar hij was zeker niet afwijzend, ik had het slechter kunnen treffen! Maar hij adviseerde me tevens om in de gaten te houden of ik mijn voedingsstoffen wel binnen krijg. In eerste instantie dacht ik, nou ja, het is een arts. Logisch dat hij zo reageert, hij weet niet beter, en ik maakte me daar dus volstrekt geen zorgen over.

Het plantaardig eten is gevarieerd genoeg, en ik had tot nu toe nog nergens iets gelezen over de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Bovendien dacht ik, als ik terug wil naar moeder aarde, dan hoef ik me daar echt niet druk om te maken. Onze verre voorouders hadden immers geen flauw benul van het bestaan van vitamines, zij aten gewoon datgene waar hun lichaam om vroeg…

Maar ongemerkt liet die opmerking van de huisarts mij toch niet los, en met een muisklik kwam ik terecht op de website van dr. Gábor Lankei. Hij verkondigde dat de hoeveelheid vitaminen en mineralen in ons voedsel tegenwoordig al lang niet meer toereikend zijn om gezond te blijven, en dat we massaal aan de supplementen zouden moeten, of je nu veganist bent of niet.

Niet een onlogische theorie waar ik beslist meer van wilde weten, en Google mij verder bracht in de voedingsleer. Ik las van de ADH, (de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag), vastgesteld naar Europese richtlijnen uit de jaren 30, van de vorige eeuw...
Al jaren lang staat die ADH op bijna alle etiketten van de jam, de pindakaas en de slasaus, maar daar heb ik natuurlijk nooit op gelet, wist ik veel.

Ik vond ook nog een voedingswaardetabel, en ik besloot per dag bij te gaan houden wat ik binnen krijg aan mineralen en vitaminen. Simpelweg omdat ik gewoon wilde weten hoeveel ik dan zou moeten suppleren om “gezond” te blijven volgens de theorie en ervaringen van Gábor Lankei.

Het is voor mij zeker geen straf om hier ruim tijd aan te besteden, en besloot ik een administratie op te zetten van mijn dagelijkse voorziening in vitaminen en mineralen. En wat bleek, de uitkomsten waren zoals ik ook had verwacht. Ik krijg genoeg binnen, en supplementen zijn dus niet nodig, althans volgens de ADH. Uitgezonderd B12, want dat haal je niet uit plantaardig voedsel, dus zul je dat moeten aanvullen op den duur.

Maar, wat nu met dr. Lankei? Als ik hem mag geloven zit de ADH er grandioos naast, en hebben we veel meer van die vitamines en mineralen nodig om ons lichaam gezond te houden. De tijd heeft ook niet stil gestaan, onze planeet is grandioos vervuild door onze eigen welvaart, en die ADH dateren tenslotte uit 1930!

Best voor de hand liggend, en wie zegt dat het niet waar kan zijn? Maar, hoewel de theorie van Lankei mij logisch in de oren klonk, zo gaven zijn prijzen voor de potjes met pillen mij een nare nasmaak. Toch een pillenwoekeraar?

Ik besloot het onaangename te verenigen met het aangename, en ging op zoek naar andere leveranciers en met behulp van dr. Vogel, kwam ik terecht bij Smeets en Graas, een leverancier van voedingssupplementen, met redelijke prijzen en “schone” vitaminen met een assortiment voor veganisten en vegetariërs.

Inmiddels wist ik, dankzij mijn eigen onderzoek, wat ik zou moeten hebben en bestelde ik de nodige aanvullingen, met name vitamine B, (vitamine B zit veel minder in plantaardig voedsel maar wat belangrijker is, er zit een groot verschil in de ADH en de aanbevolen hoeveelheden van dr. Lankei die daar met gemiddeld een factor 200 tot 300 overheen gaan). Nog een flinke dosis vitamine C er bij, en een aanvulling voor het mineraal, zink.

Er kwam rust in de tent, maar de gezondheidsfreaks, (en begrijp me goed, ik ben er zelf ook ééntje), blijven elkaar tegenspreken op internet. Brood zou ongezond zijn, supplementen zouden gevaarlijk zijn bij te hoge doseringen, bananen maken je dik, koffie is slecht, zuivel is gezond, eet vette vis, we hebben supplementen nodig, je mag maar zoveel van dit, maar dát mag je best hebben, van zuivel ga je stinken, we zijn alleseters of…toch niet?

Waar ligt de waarheid, en wie heeft het ideale voedselprogramma, en wie heeft de juiste kijk op gezond eten? Het zal, denk ik, altijd wel een discussie blijven, want het ene wetenschappelijk bewijs spreekt het andere weer tegen...

Maar mijn werk zit er op, ik heb geroken, ik heb geproefd, ik heb waargenomen, en ik heb gekozen. Gekozen voor datgene wat bij mij past, en dat is voor iedereen weer anders. Ik ben er gelukkig mee, het voorjaar staat op de drempel, en ik kan gaan genieten. Ik voel me beter dan ooit, en barst van de energie.

Vanmorgen stond ik bij de kassa, en ik drapeerde mijn gezonde waar op de band. Vier kilo sinaasappelen, verse spinazie, twee trossen bananen, tomaten, rucola, drie paprika’s, en twee komkommers. Het leek wel een complete volkstuin! Ik legde netjes het balkje achter mijn boodschappen, voor de volgende klant.

Een bleke, magere jongen, met een kop als een grindtegel, sloot aan en legde zijn boodschappen op de band. Vier blikjes energiedrankjes, en een pak gevulde koeken…

Wat kan het leven toch anders zijn.

vrijdag 14 maart 2014

Eten is emotie...


Ja, eten is emotie. Want, kom je aan eten dan kom je aan één van onze primaire levensbehoeftes. Sterker nog,  het is onze belangrijkste levensbehoefte! En dat eten ook emotie is, dat merk je aan de toon in de discussies die plaats vinden als het gaat over eten, en dus over eetgewóóntes. Want, wee je gebeente als je de vette hap van je buurman veroordeelt, en de zak chips op de bank bij tante Annie. En, de vetkwabben van oom Arie kun je maar beter helemáál met rust laten!

In de piramide van Maslov, waar voeding aan de basis ligt, wordt deze primaire behoefte als volgt omschreven: Organische of lichamelijke behoeften houden verband met de homeostase van het organisme en het lichamelijk evenwicht. Hieronder vallen onder meer behoefte aan slaap, voedsel, drinken en het uitscheiden van ontlasting.

Zonder eten ga je dus gegarandeerd dood.  Op een keer gaan we natuurlijk allemáál dood, maar als je niet eet kun je er vergif op innemen dat je héél gauw aan de beurt bent. Vergif? Een ondeugende woordspeling met een serieuze ondertoon? Lees maar gewoon verder, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan…

Eten, vergif, bloed? Zeg, waar gaat dit eigenlijk over?

Het heeft allemaal met voedsel te maken. Voedsel en voeding, niet met eten dus. Want het eten van tegenwoordig is niet meer dan een commercieel samengesteld product van chemicaliën, ongezonde vetten, kleurstoffen, smaakstoffen, reukstoffen, en emulgatoren. Gewoon vergif dus, niet goed voor ons! En als je geluk hebt dan ontdek je ergens nog een restant voeding, met de oorspronkelijke bouwstoffen, vitaminen en mineralen. Zwaar overdreven dit? Nee, zeker niet. Sterker nog, het is de onverbiddelijk pijnlijke waarheid van onze moderne westerse consumptiemaatschappij.

Ik ben gevallen voor het planten eten. Maar, waarom? Omdat ik denk dat het goed voor me is. Goed voor mij, maar ook voor de dieren en het milieu. Ik vind het leuk om te koken, nieuwe recepten te proberen, om te onderzoeken wat ik graag wil eten, maar ook wat ik beslist niet meer zal eten. En het is best wennen hoor in het begin, om te zoeken naar voedsel wat je wél wilt eten. Want, ook al is er een te kust en te keur aan recepten, voedsel zonder toevoegingen, en dan ook nog plantaardig, ligt niet zomaar voor het grijpen. Maar het is een uitdaging, een sport, en het geeft mij super veel voldoening, en vooral gezonde energie!

Gisteren ben ik zelfs gestopt met de medicatie voor bloeddruk en cholesterol. Weg ermee, niet meer nodig, omdat andere inzichten mij overtuigd hebben dat de basis van een goede gezondheid niet afhangt van medicijnen maar slechts van een gezond en goed uitgebalanceerd voedingspatroon met de juiste verhoudingen en eventuele supplementen.

Voor een normale regulering van mijn bloeddruk heb ik slechts een combinatie nodig van de juiste hoeveelheid vitamines, niet meer en niet minder! En wat het cholesterol betreft heb ik daar uitvoerig over geschreven in mijn vorige blog. Cholesteról is niet het probleem, maar simpel het tekort aan vitamine C! Gewoon veel sinaasappels eten dus! Spijtig voor de huisartsen en farmaceuten, maar het is niet anders…

Maar met planten eten zijn we er nog niet. Tenminste als ik zo de bevindingen bestudeer van dr. Gábor Lankei, dan halen we onze dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen, door de voortschrijdende (bodem) vervuiling en kunstmeststoffen, niet meer uit ons voedsel en zullen we massaal aan supplementen moeten geloven.

Zijn theorie is dat, hoe meer gif we binnen krijgen via ons voedsel door vervuiling, hoe meer tegengif we paraat moeten hebben om die troep weer uit ons lichaam te krijgen. En dan red je het niet meer met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van het voedingscentrum.

Maar, ik wil er nog niet écht aan. Deze supplementen zijn niet goedkoop, en ook de risico’s worden verschillend uitgelegd, hoewel dr. Lankei genoeg bewijs heeft verzameld dat ze volledig ongevaarlijk zijn. Het teveel aan vitamines die oplosbaar zijn in water, plas je gewoon weer uit. En het bewijs voor de schadelijkheid van de in lichaamsvet oplosbare vitamines is nooit geleverd.

Maar natuurlijk is er ook voor deze supplementen ook alweer commercie ontstaan en maakt de reclame-industrie er alweer dankbaar gebruik van. Kijk dus uit wat je koopt, want het heeft weinig zin als je je lichaam volpropt met vitamines, als deze vergezeld gaan van de nodige giftige chemische toevoegingen.

Ik ben daar dus nog niet over uit, maar volg de ontwikkelingen nauwlettend op dit gebied, en ben ik de eerste die de vlag uit hangt als deze preparaten in het verzekeringspakket komen.

Ik zei het al, voedsel is emotie. Het is geen kwestie van het volgen van het zoveelste dieet, maar een gezond voedselpatroon vergt zorg, aandacht en onderzoek op veel terreinen. En misschien nog wel het meest in je zelf…

Ik wens iedereen die deze uitdaging aan is gegaan gezonde inzichten en prachtige nieuwe ontdekkingen.

Maar vooral ook, een gezond en schoon lichaam!

dinsdag 4 maart 2014

Cholesterol, we kunnen geen dag zonder!


Ruim een maand geleden besloot ik mijn eetpatroon drastisch om te gooien.

Het eten van vlees, eieren en kaas, maar ook het drinken van melk en het nuttigen van allerlei andere dierlijke producten is voor mij verleden tijd.

Het experiment van mijn nieuwe leven als planteneter ontwikkelt zich in hoog tempo, in de keuken, aan tafel, in het gesprek, in het lezen van boeken, op internet, bij de borrel, in de winkel, op straat, maar vooral…van binnen!

Want, anders eten is méér dan een leuke hobby. Anders eten is ook anders leven, anders denken, anders bewegen en anders communiceren. Anders eten is een proces, een lifestyle, het heeft geen einde en ook geen doel. Het is een nieuw dagelijks ritme met, vooralsnog, alleen maar grote winsten op het gebied van gezondheid, energie, levenslust, stemming, en…gesprek!

Ik leer eten wat gezond voor me is, maar ik leer voorál niet te eten wat juist óngezond is. Experimenten in Amerika, (door niet de minste professoren), hebben aangetoond dat het eten van zuiver plantaardig voedsel met de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen, een genezende werking heeft op mensen met hart- en vaatziekten. Zelfs kanker werd genezen, simpelweg door de juiste voeding. Het lijkt te gemakkelijk, en dat maakt het ook zo ongeloofwaardig. Toch is plantaardige voeding van groot belang voor onze gezondheid en onze levensverwachting.

Waarheden op het gebied van gezondheid die we tot nu toe klakkeloos hebben aangenomen, (nota bene gevoed door de medische wereld en de gezondheidszorg zélf), gaan onomkeerbaar op de schop. Ingesleten dogma’s wankelen en de grote vraag blijft waarom wij dan jaren lang verkeerd zijn voorgelicht, en op het verkeerde been zijn gezet?

Dr. Gábor Lenkei, moest na zes jaar in het vak erkennen dat datgene wat wij gezondheidszorg noemen, niets te maken heeft met echte gezondheid. Hij begon zijn aandacht te richten op echte mogelijkheden om onze gezondheid te beschermen en te herstellen. De farmaceutische industrie houdt al decennia lang de gezondheidszorg in haar greep, gedreven door geld en machtswaanzin. Na alles wat ik er tot nu toe van gelezen heb durf ik dit zonder blikken of blozen een criminele organisatie te noemen waarvan wij de dupe zijn geworden en die de gezondheidszorg als kapitaalmarkt in stand houd.

Eén van de ingesleten dogma’s is het schadelijk effect van cholesterol in ons lichaam. Te veel aan cholesterol zou één van de grootste oorzaken zijn van hart- en vaatziekten, (na kanker, onze grootste volksziekte). Een te hoog cholesterol zou de kans op overlijden door een hartinfarct bijzonder groot maken. Sterker nog, veel mensen denken dat cholesterol niet in ons lichaam thuishoort. En bij de minst of geringste stijging van cholesterol krijgen we cholesterolverlagende medicijnen voorgeschreven, met als “bonus” alle mogelijke bijwerkingen. Maar, is dit allemaal wel nodig?

Cholesterol is net zo belangrijk voor ons lichaam als water en zuurstof. Zonder water en zuurstof gaan we dood, en ook zonder cholesterol kunnen we geen dag meer leven. Cholesterol hóórt in ons lichaam, en wordt bovendien gewoon door ons lichaam zélf geproduceerd. Het is één van de belangrijkste vetten die zorgt voor de opbouw van ons zenuwstelsel. En alles wat we niet in ons bloed nodig hebben, (maar liefst 90%), verdwijnt netjes in de gal, (chole, komt uit het Grieks en betekent gal).

Maar hoe zit het dan met dat “hoge” cholesterolgehalte, uit het restant van 10%, dat alleen maar via ons bloed te meten is? Als cholesterol zo gevaarlijk is en zich zou afzetten in onze bloedvaten, waarom gebeurt dit dan niet op elke denkbare plek in ons lichaam? En waarom komen er dan in de dierenwereld bijna geen hart- en vaatziekten voor? Het antwoord is simpel. Omdat de dieren vitamine C aanmaken in hun lichaam.

Want, dr. Lankei legt uit dat niet het cholesteról de oorzaak is van hart en vaatziekten, maar simpelweg het tekort aan vitamine C! Vitamine C zorgt voor de instandhouding van de stof “collageen” in ons lichaam. En collageen is weer een belangrijk eiwit waar onze aderen uit bestaan.

Heb je nu te een tekort aan vitamine C, dan tast dit de kwaliteit van je collageen aan, en worden je aders er niet beter op. En waar merk je dit nu het eerste? Juist, op de plekken waar die aders het hardst moeten werken en dat is rondom het hart, van waaruit het bloed het lichaam in wordt gepompt. Door het cholesterol krijgen we zelfs nog uitstel van executie, want cholesterol plamuurt de scheurtjes dicht, die zich vormen door het tekort aan vitamine C, en wordt hard.  Maar uiteindelijk gaat de boel vast zitten en functioneert niet meer. Maar de werkelijke oorzaak van een hartinfarct is dus simpel een gebrek aan vitamine C. Simpeler, duidelijker, en logischer kan het niet gezegd worden.

Cholesterol verlagende middelen? Dat is een slimme marketingtruc. Medicatie die veel geld kost, de producenten van olieën en vetten die er veel aan verdienen, en de reclame-industrie die ook nog eens wel bij vaart! Alleen maar door een heersende opvatting, die een dusdanig bindende kracht heeft dat de terugweg bijna onmogelijk is.

Hoe alles precies in zijn werk gaat, kun je uitgebreid lezen in de boeken van Dr. Gábor Lankei: “Cholesterol is niet schadelijk”, en “Wat u niet mag weten over uw gezondheid”.

Uitermate interessant als je geprikkeld wilt raken door nieuwe inzichten over gezondheid en voedingsleer...