donderdag 2 juni 2016

Flinke bezem

De gemeenten Kampen en Dronten gaan samenwerken om de participatiewet een impuls te geven. ‘Het werken aan een baan voor werkzoekenden staat daarbij voorop’, zegt wethouder Gerrit Jan Veldhoen (Stentor, 27 mei). Nee, zegt PvdA-raadslid Suat Azer, want gaan we nu wéér een extra laag creëren tussen werkzoekenden en aanbieders als het UWV en Impact?

Ik ben het eens met Azer, maar het UWV is beslist geen aanbieder van werk! Zij gedraagt in hoofdzaak zich als een controlerend overheidsorgaan dat doorgeschoten is in het bestrijden van fraude en eerder werkzoekenden het leven zuur maakt dan dat zij ondersteuning verleent.

De beoogde samenwerking tussen de gemeenten is primair bedoeld om de wet goed uit te voeren, aldus Veldhoen. Maar wéér staat de wet centraal, in plaats van de werkzoekende zélf! Hoe meer bestuurders bezig zijn met regelgeving en handhaving, hoe verder weg staat de (werkzoekende) burger die, zéker in dit geval, nog steeds het nakijken heeft.

Ga met een flinke bezem door het UWV en met het geld dat daarbij vrijkomt kun je heel wat werkzoekenden, eventueel via mobiliteitscentra, op een effectieve manier persoonlijk begeleiden naar werk! Maar laat de gemeenten zich daar alsjeblieft niet mee gaan bemoeien!

Geen opmerkingen: